Aantal Limburgse wanbetalers zorgpremie flink gedaald

© iStock
In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met ruim 16 procent gedaald in Limburg.
Dat blijkt uit door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland.

Flinke daling

Aan het eind van 2016 stonden iets meer dan 16.400 Limburgers geregistreerd als wanbetaler van de zorgpremie. Dat zijn er ruim 3.400 minder dan een jaar eerder. Je wordt geregistreerd als wanbetaler als je meer dan zes maanden geen zorgpremie betaalt en daarom in de zogenoemde wanbetalersregeling terecht komt.

Voerendaal

In Voerendaal daalde het aantal wanbetalers maar liefst met 30 procent. De gemeente is daarmee de koploper in Limburg. Ook in Beesel (23,5 procent), Schinnen (21,4 procent) en Nuth (21,1 procent) daalde het aantal wanbetalers flink.
In bijna alle Limburgse gemeente nam het aantal wanbetalers van de zorgpremie af. Alleen in Mook en Middelaar, Nederweert en Maasgouw bleef dat aantal exact gelijk.

Landelijk

Limburg scoort hoger dan het landelijk gemiddelde. In Nederland is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met 11 procent gedaald. In nog slechts achttien Nederlandse gemeenten (met name in Noord-Nederland) is sprake van een stijging.

Versoeping

Volgens het zorginstituut is de daling van het aantal wanbetalers overigens vooral te verklaren door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn om hun zorgverzekering te betalen.
Sinds 1 juli 2016 kunnen zorgverzekeraars dankzij die wetswijziging een betalingsregeling treffen met een verzekerde. Zij worden daarna afgemeld als wanbetaler en hoeven niet het verhoogde tarief te betalen. Ook wordt dat bedrag niet automatisch ingehouden op hun inkomsten. Voor mensen in de wanbetalersregeling geldt dit wel.