Moedig: Limburgse Laura (21) deelt haar borderline-verhaal

© Beeld uit video 3FM
De 21-jarige Laura uit Maastricht heeft borderline. Tot voor kort hield ze dat voornamelijk voor zichzelf.
Maar nu heeft ze besloten om het met de hele wereld te delen; ze stuurde een mail naar 3FM en deelde haar verhaal bij het onderdeel #openup.

"Ik merkte dat ik het op een gegeven moment echt als een blokkade in mijn leven zag", vertelt Laura tegen L1. "Je wilt niet iedere keer op je werk zeggen: 'Ik heb last van hoofdpijn'. Je wilt gewoon eerlijk kunnen zeggen wat er aan de hand is en voor mijn gevoel kon dat nooit. Dus op een gegeven moment dacht ik: nu is het genoeg geweest."

Jongeren

De ziekte die Laura heeft, is een persoonlijkheidsstoornis die vooral bij jongeren voorkomt. Mensen met borderline hebben stemmingswisselingen. Ze voelen zich het ene moment heel vrolijk en een ander moment weer heel somber. Ze kunnen ook extreem reageren. Mensen met borderline voelen zich vaak leeg en zijn bang dat ze in de steek worden gelaten. De buitenwereld kan soms maar moeilijk omgaan met de stemmingswisselingen.

Mail

Op een gegeven moment kwam de Maastrichtse in contact met de radiozender NPO 3FM. "Ik heb toen zelf een mail gestuurd naar 3FM", vertelt Laura. "Toen kreeg ik al snel een mail terug van een redacteur die zei dat ze er toevallig mee bezig waren. Dus zo is het allemaal gaan lopen." 3FM nam een video met haar op waarin ze met haar beste vriend bespreekt dat ze borderline heeft en hoe ze er toe kwam om de stap te zetten naar de radiozender.

Openlijk

Sinds die tijd krijgt ze heel veel reacties van vrienden en kennissen. "Zelfs mensen die ik al vijf jaar niet meer heb gesproken, sturen me nu een berichtje", vertelt Laura. "Ik begin nu pas een beetje te beseffen hoeveel mensen het hebben gelezen en erover hebben gehoord. Het is even schrikken, al die aandacht. Maar ik ben wel blij dat ik er nu openlijk over kan praten."