'DSM eerlijkst over belastingafdrachten'

Het hoofdkantoor van DSM in Heerlen. © Wikimedia Commons
Chemieconcern DSM geeft van de Nederlandse beursgenoteerde bedrijven het meest heldere inzicht in zijn fiscale beleid en belastingafdrachten.
Dat blijkt uit de dinsdag gepresenteerde Tax Transparency Benchmark van accountantsbureau PricewaterhouseCoopers en de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling.

Inzichtelijk

In totaal werden 76 Nederlandse beursgenoteerde bedrijven onderzocht. Het Heerlense speciaalchemieconcern geeft volgens de jury het beste inzicht in het beleid op het gebied van belastingen.

Afdracht

De jury besloot de prijs naar DSM te laten gaan omdat het bedrijf 'op zeer actieve wijze transparant communiceert over haar belastingbeleid.' Ook maakt DSM in de landen waar het sterk vertegenwoordigd is, duidelijk hoeveel vennootschapsbelasting er wordt afgedragen.

Belastingmoraal

"Het belang van fiscale transparantie neemt alleen maar verder toe", zegt onderzoeker Marc Diepstraten. "In het huidige tijdsgewricht, waarin de maatschappij kritisch kijkt naar de belastingmoraal van bedrijven, is transparantie niet meer weg te denken."
Vorig jaar werd DSM ook al tot winnaar uitgeroepen.