Celstraffen geëist voor fraude bij aanbesteding OV

© Flickr/Dirk-Jan Kraan
Voor de fraude met het openbaar vervoer in Limburg eist justitie een jaar cel voor oud-NS-topman Timo Huges. Oud-Veoliabaas René de Beer moet wat het OM betreft acht maanden de cel in.
De mannen zijn twee van de zes verdachten in de omvangrijke fraudezaak rond de aanbesteding van de Limburgse OV-concessie.
Te mooi om waar te zijn
Het Openbaar Ministerie verwijt Huges dat hij niet ingreep toen bleek dat de NS via een omweg oud-Veoliabaas De Beer aantrok, om zo vertrouwelijke informatie te krijgen over het openbaar vervoer in Limburg. Op die manier kon de NS een bod uitbrengen dat voor de provincie Limburg haast te mooi was om waar te zijn. Ook bracht de NS een bod uit dat lager was dan de kostprijs om de klus die jarenlang door Veolia was gerund, over te nemen. Op die manier hoopte de NS een stevige positie te krijgen op het regionale vervoer in Nederland.

Abellio
In eerste instantie ging de opdracht om het openbaar vervoer in Limburg te verzorgen dan ook naar NS-dochter Abellio. Toen bleek dat de NS in de aanbestedingsprocedure vals had gespeeld, ging de concessie voor het Limburgse openbaar vervoer naar Arriva.

Ten onrechte
Huges heeft tijdens het proces gezegd dat hij ten onrechte wordt beschuldigd. Hij zou niet hebben geweten van de zwendel en zich nauwelijks hebben bemoeid met de aanbesteding. "Onwaarachtig", zei de officier daarover. "Hij gaf feitelijk leiding aan de strafbare feiten." Huges moest als gevolg van de affaire aftreden.
© Graphic: L1

Andere verdachten

Het OM eist verder tien maanden cel tegen de oud-directeur van Abellio, en taakstaffen van 180 tot 240 uur tegen de drie andere verdachten in de zaak. Dit zijn alle drie voormalige directeuren van NS-dochters PTRM en QBuzz.
Boete
De NS zou verder een boete van 3 miljoen euro moeten betalen. Eerder legde de Autoriteit Consument en Markt ACM de spoorwegmaatschappij ook al een boete op van 41 miljoen. Dat bedrag heeft het bedrijf inmiddels betaald.

Lees hier eerdere berichten over de Aanbesteding OV

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!