'Slechte bomenlanen Griendtsveen in één keer vervangen'

Een laan in Griendtsveen. © Google Streetview
Elke laan met veel in slechte staat verkerende bomen in Griendtsveen in één keer verjongen.
Dat is volgens landschapsbureau Buiting de beste manier om de komende twintig jaar de karakteristieke lanenstructuur in Griendtsveen te behouden.

Momenteel worden gekapte of omgevallen eiken niet vervangen, of hooguit door jongere exemplaren. Op die manier doorgaan, betekent dat het beschermd dorpsgezicht met de lanen in Griendtsveen op termijn verdwijnt.

Aanpak
Dat concludeert het adviesbureau dat in samenwerking met dorpsbewoners een plan van aanpak voor de lanenstructuur opstelde. Volgens de werkgroep is pas sprake van een laan als de bomen van dezelfde soort of even oud zijn, dezelfde groeivorm hebben en in een regelmatig patroon zijn aangeplant.
Van de 44 lanen in Griendtsveen komen er tien direct in aanmerking voor complete verjonging. Advies aan de gemeente Horst aan de Maas is dit niet in één keer te doen om te voorkomen dat het aanzien van Griendtsveen rigoureus verandert. Ook bomen die van belang zijn voor vleermuizen blijven staan.

Elf kilometer

Het overgrote deel van de in totaal elf kilometer lange lanen in Griendtsveen is tussen 1890 en 1900 beplant met de Amerikaanse eik. De toestand daarvan verslechtert. Door de slechte conditie van een groot deel van de bomen kunnen takken en stammen bij harde wind breken.

De werkgroep adviseert twintig jaar de tijd te nemen voor verjonging van de eiken. Volgens de werkgroep en de gemeente zijn de exacte kosten nog niet bekend. Naar schatting kost de uitvoering tonnen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!