Zo heeft chemiepark Chemelot de veiligheid geregeld

© Erwin Minkenberg
De Onderzoeksraad voor Veiligheid deed afgelopen maanden onderzoek naar de veiligheid en het toezicht op chemiepark Chemelot. De resultaten zijn donderdag gepresenteerd. Hoe heeft Chemelot de veiligheid eigenlijk geregeld?
Chemelot heeft een eigen 'rampenteam' dat in actie komt als er iets mis gaat. Ze coördineren de hulpverlening op het terrein vanuit een soort crisiscentrum. Als er gevaar dreigt voor de omgeving, wordt ook de overheid ingeschakeld.

Grootste brandweerkorps

Ook is er een eigen brandweerkorps op het chemiepark. Er werken bij de Chemelot-brandweer zo’n honderd mensen. Daarmee is het de grootste beroepsbrandweer van Zuid-Nederland.

112-alarmcentrale

Meldingen over incidenten komen vanuit de fabrieken op het terrein binnen bij een eigen meldkamer, een soort 112-alarmcentrale. Als er ergens op het terrein iets aan de hand is, wordt vanuit daar het brandweerteam op pad gestuurd en wordt indien nodig het crisisteam opgeroepen.

Grote risico’s

Ingrijpen bij incidenten is snel nodig. De risico's op het Chemelot-terrein zijn groot. Er wordt daarom ook regelmatig geoefend. In 2015 maakte L1 deze reportage over zo'n oefening en over hoe de bedrijfsnoodorganisatie van het chemiepark werkt.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!