Oplichterij tiert welig in Voerendaal

© iStock
Burgers en bedrijven in Voerendaal zijn in Limburg afgelopen halfjaar relatief het vaakst slachtoffer geworden van fraudeurs.
Dat blijkt uit nieuwe politiecijfers die woensdag zijn gepubliceerd.

28 slachtoffers

In Voerendaal werden in de eerste helft van dit jaar 28 burgers en bedrijven om de tuin geleid. Dit komt neer op 22,6 gevallen per tienduizend inwoners. Voerendaal spant daarbij de kroon in onze provincie. De gemeente Beesel volgt met 22,3 slachtoffers per tienduizend inwoners (30 gevallen op 13545 inwoners) en Kerkrade met 22 (101 gevallen op 45817 inwoners).
In Maastricht zijn de meeste fraudezaken geregistreerd, namelijk 201 gevallen. Dit zijn verhoudingsgewijs slechts 17 gevallen per tienduizend inwoners.

Online en offline

De cijfers zijn gebaseerd op misdrijven, zowel online als offline, waarvoor de politie proces-verbaal heeft opgemaakt. Deze misdrijven lopen uiteen van een simpele oplichting via Marktplaats of online webshops tot een ingewikkelde vastgoedfraude. Ook kan gedacht worden aan mensen die bij een hypotheekaanvraag bij de bank vervalste loonstrookjes hebben gegeven om zo meer geld te krijgen.

Landelijk

Voerendaal heeft relatief gezien de meeste slachtoffers van Limburg, maar landelijk gezien voert Leeuwarden de lijst aan. Die gemeente heeft in de eerste helft van 2018 31 slachtoffers van fraude per tienduizend inwoners (380 gevallen). Ouder-Amstel staat op een tweede plek met 27,4 (37 gevallen), gevolgd door de gemeente Gilze-Rijen met 26,6 (70 gevallen) .
In heel Nederland worden er per dag 175 fraudegevallen geregistreerd. Bij zo'n 12 procent van de fraudezaken heeft de politie een verdachte in beeld.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!