Tijd voor verkoeling: hier kun je zwemmen in Limburg

© iStock
Het is al heel wat dagen zweten in Limburg en de rest van Nederland. Verkoeling zoeken is het advies en dat kan op 36 zwemlocaties in Limburg.
Dat blijkt uit gegevens die LocalFocus heeft verzameld van zwemwater.nl.

Stevensweert
Dankzij de Maasplassen kun je vooral in Midden-Limburg op veel plekken nu een frisse duik nemen. Inwoners van Stevensweert hoeven in principe geen zwembad in de tuin te hebben, want zij kunnen normaal gesproken op drie plekken het natuurwater in. Dat kan bij recreatiestrand Villapark Port Isola, dagstrand De Kis Zuid en De Kis Noord, plas Brandt. Het blijkt dat dagstrand De Kis dit zomerseizoen om onbekende reden is gesloten. Iets verderop zijn er ook nog genoeg gelegenheden om een plons te nemen. In Panheel ligt dagstrand Fun Beach en in Heel heb je Peel Beach Heelderpeel en recreatiestrand Narvic Home Heelderpeel.

Droogterecord in Limburg gesneuveld, droger dan 1976Mook en Maastricht
Verder heeft het uiterste puntje van Noord-Limburg ook een locatie waar je verkoeling kunt zoeken. In Mook biedt de Mookerplas verfrissing. Zuid-Limburg kent in totaal maar vijf zwemlocaties, waarvan er vier in de omgeving van Maastricht liggen.

Zwemplas vakantiepark geeft zwemmers de kriebelsJeuk
Overigens is het bij zwemplas Hommelheide in Susteren oppassen geblazen. Daar is een waarschuwing afgegeven, vanwege zwemmersjeuk dat daar in juni is aangetroffen. Het water van alle andere zwemlocaties in Limburg is nog goed, al is het wachten tot de eerste gevallen van blauwalg de kop op steken.

Oppassen
Behalve dat Rijkswaterstaat waarschuwt als er ergens blauwalg is geconstateerd, is het vooral zelf oppassen geblazen. Zo wordt geadviseerd om niet in kanalen of rivieren te gaan zwemmen. Dat mag bovendien niet en is gevaarlijk. "Er zijn jaarlijks nog doden te betreuren, omdat mensen de gevaren van zwemmen in rivieren en kanalen onderschatten", vertelt Noortje van Schijndel, woordvoerster van Rijkswaterstaat. "Ze zien door het troebele water niet hoe ondiep het is. Ook kunnen ze overvaren worden door de scheepvaaart of raken ze vermoeid en onderkoeld als ze de Maas bijvoorbeeld over willen zwemmen."

Luister ook waar zwemmen echt verboden is en er boetes zijn van 140 euro
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!