Alarm na lekkende truck met CO2 op Chemelot-terrein

© Ruud van Broekhoven (L1)
Op het Chemelot-terrein in Sittard-Geleen is woensdagmiddag rond 16:30 uur een klep afgebroken van een vrachtwagen die CO2 (koolstofdioxide) vervoerde.
Er ontstond een lekkage, waarbij veel stoom vrijkwam. De hulpdiensten sloegen direct groot alarm.

De vrachtwagen staat bij een fabriek aan de rand van het terrein aan de Urmonderbaan. Het gaat om de Carbolim-fabriek. Bij het bedrijf wordt koolzuurgas gemaakt voor de frisdrankindustrie.

Gevaar
De hulpdiensten gaven vanwege de lekkage het dringende advies om de omgeving van de Urmonderbaan te mijden. "Er komt CO2 vrij en dat is schadelijk voor de gezondheid", aldus een woordvoerder.

Waterschermen
De brandweer heeft waterschermen opgezet om verdere verspreiding van de CO2 te voorkomen. Achter deze waterschermen is de situatie nu veilig, aldus de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Wanneer de lekkage bij de vrachtwagen zelf onder controle is, is nog niet duidelijk.

Verkeersinfarct
De Urmonderbaan werd vanwege de lekkage afgesloten, net als de afrit Urmond op de A2. Rond 18:40 uur ging de weg weer open. De afsluiting zorgde in de avondspits voor verkeersproblemen, onder meer op de snelweg en op andere wegen in de omgeving.

Grote storing

Op het terrein kwam woensdag eerder op de dag een groot deel van de fabrieken stil te liggen vanwege een grote storing. Er werden 45 fabrieken stilgelegd vanwege een storing in het centrale watersysteem.

© Ruud van Broekhoven (L1)

Economische ramp

Het uitschakelen van zo'n groot deel van de fabrieken heeft een grote impact. Fabrieken moeten volgens allerlei veiligheidsprocedures worden afgeschakeld. Het opstarten kan vervolgens enkele dagen duren. De schade loopt mogelijk in de miljoenen.Geen verband

Het incident met de lekkende vrachtwagen met CO2 heeft geen verband met de grote storing op het chemische industrieterrein, zo meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.
© Ruud van Broekhoven (L1)