'Den Haag kijkt verder dan uitslag referendum Landgraaf'

© Tim Voncken (1Limburg)
CDA-gedeputeerde Ger Koopmans denkt dat de politiek in Den Haag niet alleen puur zal kijken naar de uitslag van het referendum in Landgraaf. Maar zeker ook zal streven naar de beste oplossing van de problemen in de regio Parkstad.
Bij het referendum in Landgraaf sprak bijna 80 procent zich uit tegen een fusie met Heerlen, 20 procent was voor. De opkomst was bijna 44 procent.

Minister aan zet

Volgens gedeputeerde Koopmans is het nu in de eerste plaats aan de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken - Kajsa Ollongren (D66) - om een antwoord te geven op de ingewikkelde situatie die is ontstaan.

'Ja'

Want de gemeente Heerlen, de oude coalitie in Landgraaf en het Limburgs Parlement hebben 'ja' gezegd tegen de fusie. En de nieuwe coalitie in Landgraaf en nu ook de bevolking heeft 'nee' gezegd, aldus Koopmans.

Situatie in de regio

Hij verwacht dat voor de minister en de Tweede Kamer zal meewegen dat een ja of nee bij een referendum niks verandert aan de situatie in de regio. "De problemen moeten met maatregelen worden beantwoord. En wij denken dat een krachtige centrumgemeente in Parkstad een verstandig antwoord blijft", zo zegt Koopmans.