'Provincie heeft huiswerk niet gedaan in zaak-Buitenring'

© Erwin Minkenberg
De provincie Limburg heeft vrijdag een kort geding verloren van een man in Nuth, die zich blijft verzetten tegen het bouwen van een stukje Buitenring in zijn omgeving. Volgens de rechter had de provincie haar huiswerk niet gedaan.
Om die reden werden begin deze maand de werkzaamheden aan de rotonde boven de A76 bij Nuth al stilgelegd.Hoge kosten

?De provincie stapte naar de rechter, om de man zijn bezwaar in te laten trekken. Volgens de provincie mag de man zich niet beroepen op de erfdienstbaarheid uit 1938. Om haar zaak te onderstrepen, heeft de overheidstak gewezen op het maatschappelijk belang van het project Buitenring en de hoge kosten die het gevolg zijn van het stilleggen van het werk.


Zwaar aangerekend

De rechter vindt dat de provincie eerder onderzoek had moeten doen naar het bestaan van eventuele erfdienstbaarheden. 'Dit heeft de provincie niet gedaan en dat wordt haar door de rechter zwaar aangerekend', schrijft de rechtbank in een verklaring. 'De rechter stelt verder vast dat er op dit moment geen sprake is van een volstrekt onacceptabele verkeerssituatie. Hoewel helder is dat de provincie een financieel belang heeft, is niet duidelijk hoe hoog de kosten daadwerkelijk zijn.'


Geen vergoeding

Daarnaast zou de provincie de 'gedupeerde' niet tegemoet zijn gekomen. 'Er is niet gebleken dat de provincie een concreet voorstel heeft gedaan om de landgoedeigenaar schadeloos te stellen in ruil voor het opgeven van het recht van erfdienstbaarheid.' De rechter spreekt van een grote fout van de provincie, waardoor de grondeigenaar als winnaar uit het kort geding komt.


Aanbod onderweg

Gedeputeerde Eric Geurts (PvdA) laat desgevraagd weten dat de provincie de man alsnog een aanbod gaat doen. Hij praat over een 'reëel en redelijk bod'. Geurts laat experts bepalen hoe hoog dat bod moet worden. "Voor de planning van de Buitenring heeft deze voorlopig geen gevolgen, omdat nu andere werkzaamheden worden uitgevoerd", stelt hij.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!