Mackus snapt onrust maar houdt varkenshouder niet tegen

© Istock/LLTB
Landbouwgedeputeerde Hubert Mackus heeft begrip voor de maatschappelijke onrust over de uitbreiding van een intensieve veehouderij in Koningsbosch.
"Maar de overheid kan slechts de wet uitvoeren", zo stelt de CDA'er Mackus in een statencommissie.

Beroepsverbod
Het bedrijf in Koningsbosch is eigendom van de omstreden varkenshouder Adriaan Straathof. Die heeft in Duitsland een beroepsverbod gekregen vanwege misstanden in zijn stallen. In Nederland kwam hij in het nieuws toen 20.000 van zijn varkens omkwamen tijdens een grote brand op zijn bedrijf in het Gelderse Erichem.

Gewetensvraag

Naar aanleiding daarvan stelde fractievoorzitter Pascale Plusquin van de Partij voor de Dieren de 'gewetensvraag' hoe het "in godsnaam mogelijk is dat de man een vergunning van de gemeente Echt-Susteren heeft gekregen om uit te breiden."

Geen bezwaarschriften

Volgens de gedeputeerde kan de wetgever niet zeggen 'Pietje krijgt wel een vergunning en Jantje niet'. Verder wees hij er op dat het om een relatief kleine uitbreiding gaat, met 300 tot 400 zeugen. Tegen de uitbreiding waren geen bezwaarschriften ingediend bij de gemeente Echt-Susteren.
Wel heeft de actiegroep Varkens in Nood 62.000 handtekeningen opgehaald om de varkenshouder ook in Nederland een beroepsverbod op te leggen.