Beslag fiscus op beoogd azc-pand Maastricht

© iStock
De Belastingdienst heeft beslag gelegd op een gebouw in Maastricht dat bedoeld is als dependance van een azc in de stad.

Villapark

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil in een dependance van het azc in villapark St. Pieter 330 asielzoekers gaan huisvesten. Die mensen worden verdeeld over twee gebouwen aan de Parkweg en de Blekerij.

Verzet

Het stadsbestuur steunt dat plan, maar bij omwonenden stuit het op fel verzet. Zij wijzen erop dat de beoogde asielopvang veel te dicht in de buurt van woningen ligt. Maar een ander wapen dat zij in de strijd gooien, is het feit dat witwasverdachte Ben Vos tot voor kort eigenaar was van het gebouw aan de Parkweg, dat onderdak moet bieden aan 250 asielzoekers. De zakenman verkocht het begin maart aan een Duitse onderneming, die het pand aan het COA gaat verhuren. Vos' eigen bedrijf is echter als ‘gemandateerde’ partij nog steeds bij het project betrokken.

Lees ook: Verzet tegen azc Sint Pieter grimmiger

Beslag

Op 13 juli deed justitie een inval bij Vos. De fiscus legde toen beslag op veel onroerend goed van de zakenman. Voor de Parkweg was dat niet meer mogelijk, maar wel bij het gebouw aan de Blekerij. "Dat verbaast ons niet", zegt Nico Nelissen, woordvoerder van in de bewonerscommissie La Motterie verenigde omwonenden. Gemeente en COA dreigen meegezogen te worden in een "schimmige, besmette" transactie, waarschuwt La Motterie. De bewoners pleiten voor onderzoek om vast te stellen of er bij de Parkweg-transactie sprake is van een strafbare vermenging van onder- en bovenwereld.

Verkoop of toch niet?

Wat de precieze gevolgen zijn van het executoriaal beslag op het pand aan de Blekerij, is onduidelijk. De fiscus kan het pand, bedoeld om nog eens tientallen asielzoekers te herbergen, in principe meteen verkopen. De gemeente zegt dat daarover geen afspraken zijn gemaakt in een overeenkomst met het COA. Het pand aan de Blekerij is pas in een latere fase nodig, liet Maastricht eerder al weten. Verdere vragen beantwoordde Maastricht gisteravond niet.
Tip voor de redactie? Foto of filmpje van een nieuwsgebeurtenis?
Whatsapp ze naar ons nummer: 0683541920!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!