Jeugdwerk Heibloem: 'Meedoen aan DNA-onderzoek Nicky'

Nicky Verstappen verdween tijdens een jeugdkamp in 1998.
Het jeugdwerk in Heibloem roept alle uitgenodigde mannen op om mee te doen aan het DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak Nicky Verstappen.
"Ook als mensen twijfelen, moeten ze het toch gewoon doen, maar ik ben eerlijk gezegd nog geen enkele twijfelaar tegengekomen", zegt Pascal Peeters, bestuurslid van de jeugdclub.

Hij spreekt samen met Petra Janssen met deze redactie aan de vooravond van het grote DNA-onderzoek. Beiden waren ze leiders op het jeugdkamp in 1998 op de Brunssumerheide, toen Nicky Verstappen verdween en een dag later dood werd gevonden.

Familielid

Zaterdag begint het grootste DNA-verwantschapsonderzoek ooit onder 21.500 mannen in de regio Heibloem, Brunssum, Heerlen en Landgraaf. Doel is om er via een familielid achter te komen van wie het DNA-spoor is dat bijna twintig jaar geleden op het dode lichaam van Nicky werd gevonden.

Een DNA-verwantschapsonderzoek: wat is dat precies?



Het DNA-onderzoek is het allerlaatste redmiddel voor politie en justitie om de zaak op te lossen. Nicky Verstappen werd in augustus 1998 dood gevonden op de Brunsumerheide. Hij verdween tijdens een jeugdkamp.

'Leeft enorm'

Ook de secretaris van het jeugdwerk, Petra Janssen, rekent erop dat iedereen meedoet. "Dat is belangrijk voor de ouders en het zusje van Nicky. De zaak leefde al enorm in Heibloem, maar het begint steeds meer te leven. Mensen zijn hier echt bereid mee te doen."

Zus Nicky Verstappen: 'Doe alsjeblieft allemaal mee'

Geheim van Heibloem

Het jeugdwerk kwam na de dood van Nicky Verstappen in een kwaad daglicht te staan, omdat de kampoudste eerder veroordeeld was vanwege seksueel misbruik van minderjarigen. Al snel gingen de verwijten daarom richting de kampleiding.
"In het begin zijn woorden van ons in de media verdraaid. Toen hebben wij gezegd: 'we gaan ons niet meer verdedigen'. En dus hebben we altijd gezwegen. Niet om iets te verbergen. Maar mede ook uit respect naar de ouders toe", zegt Petra Janssen. Dat is ook de mening van Pascal Peeters: "Laat de politie het maar uitzoeken. Dan kunnen wij daarna reageren als de dader gevonden is. We hebben destijds alles gedaan wat in ons vermogen lag om hem te vinden."
Beide leiders van het jeugdwerk achten de kans vrijwel uitgesloten dat er in Heibloem een DNA-match wordt gevonden. Volgens Peeters is die kans nihil. "Maar ik kan niemand in zijn hoofd kijken. Je kent de mensen hier in het dorp. Zoiets kun je niet twintig jaar geheim houden."

Veel strenger

Het jeugdwerk in Heibloem is na de dood van Nicky Verstappen veel strenger geworden. "Kinderen die zich niet aan de regels houden, worden meteen naar huis gestuurd. Je gaat op een andere manier op kamp. Toen was je onbevangener. Nu tel je de kinderen wel tien keer per dag", zegt secretaris Janssen.

Hek eromheen

Ook als kinderen 's nachts naar het toilet moeten, gelden strenge regels. "We gaan nu altijd in een stenen gebouw en dat is af te sluiten, met een hek eromheen. De kinderen mogen absoluut niet naar buiten als er geen geldige reden is. Daar staan zware sancties op. Eigenlijk kunnen ze 's dus nachts niet meer naar buiten."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!