Miljoenensubsidie voor geschiedenisproject 'gewone mensen'

Soldaten in pantservoertuigen tijdens de bevrijding van Nederland door de geallieerden. © ANP
De Europese Unie trekt 1,7 miljoen euro uit voor een geschiedenisproject van het Nationale Bevrijdingsmuseum Groesbeek, het Duitse oorlogskerkhof Ysselsteyn en het Preussenmuseum in Wesel.
Nederlandse en Duitse historici gaan samen de geschiedenis van de twintigste eeuw optekenen, waarbij de verhalen van de 'gewone mensen' centraal staan.

Verschillende perspectieven
Door de verhalen vanuit verschillende perspectieven te vertellen - bijvoorbeeld dat van de burgerslachtoffers, de Nederlandse en Duitse evacués, de vrouwen - krijgt de geschiedenis meer kleur. "Vaak is de oorlog door de ogen van mannen en militairen beschreven. De daden van vrouwen en het lot van burgers is daardoor op de achtergrond gebleven", zegt directeur Wiel Lenders van het Nationaal Bevrijdingsmuseum.

Geschiedenis meegeven
"Over tien jaar leeft er niemand meer die de Tweede Wereldoorlog bewust heeft meegemaakt, dus wordt het tijd om de jeugd een grensoverschrijdende geschiedenis mee te geven", aldus Lenders. De samenwerking zal vooral leiden tot een expositie die door de grensregio zal reizen. De reizende expositie gaat niet alleen over de beide Wereldoorlogen, maar zal ook de vrede en opbouwjaren belichten.