LLTB komt met gedragscode: 'Fraude wordt uitgebannen'

LLTB-voorzitter Léon Faassen tijdens het LLTB Jaarcongres in Roermond. © Maartje van Berkel
De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) komt met een gedragscode voor boeren.
Met het instellen van zo'n code hoopt de bond af te rekenen met fraudeurs binnen de sector. Dat zei LLTB-voorzitter Léon Faassen donderdag tijdens het LLTB Jaarcongres in Roermond.

Onverteerbaar

In een toespraak haalde Faassen opnieuw hard uit naar de mestfraudeurs in Noord-Limburg. "Een klein deel van de mestbedrijven verpest het nu voor de overgrote meerderheid van de agrarische sector. Dat is onverteerbaar", zo zei de LLTB-voorzitter.

Gerotzooid

De mestsector kwam afgelopen weekend in opspraak na publicaties van NRC. Uit onderzoek van de krant blijkt dat bedrijven in Noord-Limburg en delen van Brabant aan de lopende band frauderen. Er wordt gerotzooid met de administratie en gps-controles worden omzeild.

Niks mee te maken

"Wat mij betreft komt er een zerotolerancebeleid tegen fraudeurs en bedrijven die geen rekening houden met wetten. De sector moet zich daarvan distantiëren. Daar willen wij niets mee te maken hebben", aldus Faassen. Hij wil dat hard wordt afgerekend met foute bedrijven. "Zo willen we vanuit de LLTB een gedragscode introduceren."

Pakket maatregelen

Binnen twee weken komt de LLTB met voorstellen aan landbouw-minister Carola Schouten om de problemen in de sector aan te pakken.