Meer meldingen over misbruik Toneelacademie-docent

© Google Maps
Het incident dat ervoor zorgde dat een docent van Toneelacademie Maastricht op non-actief werd gezet, zou niet op zichzelf staan.
Dat schrijft de NOS op basis van een uitgebreid onderzoek.Machtsmisbruik

De NOS sprak met 29 acteurs en actrices die een verleden hebben op de Toneelacademie of daar zelfs nog les volgen. Uit die gesprekken blijkt dat meer mensen negatieve ervaringen hadden met de docent. Er wordt onder meer gesproken over machtsmisbruik en seksuele intimidatie.


Geslachtsdeel

Tijdens lessen van de leraar zouden leerlingen regelmatig ongewenst betast worden. Zijn oefeningen richtten zich vaak op fysiek contact. "Hij sprong op mij en belandde met zijn geslachtsdeel in mijn gezicht", vertelt één van de studenten in een anonieme verklaring.


'Echt bizar'

De leraar probeerde zijn daden recht te praten, zegt een ander. "Hij vertelde in de eerste lessen van het jaar wat er in het verleden gebeurd was. Dat hij klachten had gehad over betasting, maar dat hij studenten aanraakte om hun houding te corrigeren. Daarmee probeerde hij het in mijn ogen recht te praten. Dat die docent daar nu nog zit, is echt bizar."


Zonder aanraking

Voormalig directeur Leo Swinkels vertelt de NOS dat er wel degelijk is ingegrepen in het verleden. De man is een jaar uit het zogeheten kernteam gezet en mocht niet langer als mentor fungeren. "Ook moest hij zijn didactiek veranderen. Dat moest in ieder geval zonder fysieke aanraking op de plekken die door studenten als grensoverschrijdend kunnen worden ervaren. Dat mocht niet meer."


Ontslag

Toch heeft Swinkels niet overwogen de leraar de laan uit te sturen. "Ik vind dat elke docent en elke medewerker een tweede kans moet krijgen als niet onomstotelijk vaststaat dat hij vrouwen met opzet heeft betast."


De NOS heeft de docent in kwestie gevraagd om een reactie, maar dat was tevergeefs.