Limburgse toeristen opgeschrikt door zware aardbeving Kos

© ANP
Roermondenaar Dirk Franssen en zijn vriendin werden in de nacht van donderdag op vrijdag opgeschrikt door de zware aardbeving op het Griekse eiland Kos.
De schok was volgens Franssen heftig. "Kastdeuren begonnen te klapperen, lampen vielen om. Los van de beweging die je voelde, hoorde je een hoop kabaal." De Roermondenaar wist meteen dat het om een aardbeving ging. "Het deed me denken aan 25 jaar geleden in Roermond."

Paniek

Na de beving ontstond direct paniek. "Dat was best heftig. Mensen liepen gillend naar buiten, sommigen half aangekleed, op zoek naar familieleden en vrienden." Het stel bivakkeerde vervolgens urenlang buiten.
Audio: Dirk Franssen in Kos (21 juli 2017)

Naschokken

De aardbeving in Kos had een kracht van 6,7 op de schaal van Richter. Ook zijn er naschokken gemeten met een kracht van boven de 4. Het stoort de Roermondenaar dat de pers daar nauwelijks melding van maakt. "Je leest en hoort niets over de naschokken, maar die zijn flink. En het rommelt nog steeds."

Schade

Op het resort waar de twee Limburgers verblijven, in het dorpje Psalidi, is de schade beperkt. Dat komt omdat het om vrij nieuwe, lage gebouwen gaat. "Er is alleen glas- en breukschade, veel tegeltjes in het zwembad zijn gebarsten, maar er wordt hard gewerkt om alles te herstellen." De Limburgers zijn wel van plan om hun vakantie daar af te maken. "Jazeker, we voelen ons hier wel veilig."
De aardbeving kostte zeker twee mensen het leven, minstens 120 mensen raakten gewond.