‘Maastrichtenaar geen criminele burgerinfiltrant’

© iStock
Bart S. uit Maastricht is in het onderzoek naar cocaïnesmokkel door de Belgisch- Limburgse familie Aquino niet gebruikt als criminele burgerinfiltrant.
Politie en justitie hebben niets onrechtmatigs gedaan om de vermeende maffiabende te kunnen oprollen. Dat is de conclusie van de Belgische onderzoeksrechter op basis van een analyse van het e-mailverkeer tussen S. en de politie. Het proces kan daarom op 6 maart verder gaan.

Criminele infiltrant

In oktober verwees de rechtbank in Hasselt de zaak tegen de Aquino’s uit Maasmechelen terug naar de Kamer van inbeschuldigingstelling. Die zou de vraag moeten beantwoorden of politie en justitie gebruik hebben gemaakt van een criminele burgerinfiltrant.

Tien tot vijftien jaar cel

Hoofdrolspelers in het proces zijn de broers Antonio, Sylvio en Mario Aquino. Zij riskeren celstraffen van tien tot vijftien jaar voor de smokkel van grote hoeveelheden cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Europa. Bij hun aanhouding nam de Belgische politie geld, peperdure auto’s en motoren, paarden, kostbare sieraden, jacuzzi’s en exclusieve damestassen in beslag.

Bom onder proces

Het leger advocaten van de ruim dertig verdachten legde een bom onder het monsterproces toen ze Bart S. uit Maastricht aanwezen als burgerinfiltrant. Volgens de Belgische wet mogen alleen politiemensen infiltreren in criminele organisaties.
In interviews gaf S. toe als burgerinfiltrant te zijn ingezet.

Lees ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!