Waterschap: 'Droogte kan leiden tot crisissituatie'

© Istock
Als de droogte aanhoudt, kan dit leiden tot een crisissituatie. Dit zegt Har Frenken van Waterschap Limburg.
"We hebben momenteel een neerslagtekort van 155 millimeter op de waterbalans in Limburg. Normaal is dit zestig. Dit gaat waarschijnlijk oplopen tot 200. Als er binnenkort geen neerslag wordt voorspeld, dan kom je toch in een crisissituatie terecht."

Waterpeil

Want als de droogte aanhoudt, kan volgens Frenken het waterpeil in de Maas dusdanig zakken, dat schepen niet meer kunnen varen. Ook is het mogelijk dat de overheid bij aanhoudende droogte beperkingen aan burgers oplegt voor watergebruik.

Maatregelen

Waterschap Limburg neemt momenteel extra maatregelen om te voorkomen dat het waterpeil in beken in Midden- en Noord-Limburg verder zakt. Door het lage waterpeil warmt het water sneller op en dat kan leiden tot vissterfte en de vorming van blauwalgen.

Beken en rivieren

Om dit te voorkomen, geldt er al een onttrekkingsverbod voor boeren in Midden-Limburg en Noord-Limburg. Dit houdt in dat er geen water uit beken en rivieren mogen worden gebruikt voor het beregenen van akkers en weilanden. Dit verbod wordt vanaf dinsdag uitgebreid naar de Zuid-Limburgse Vlootbeek. De betrokkenen worden ingelicht per brief. Het gaat om enkele akkerbouwers.
Daarnaast wordt er water vanuit de Maas in de Noordervaart gepompt, worden de stuwen in de beken omhoog gezet en wordt er tijdelijk niet gemaaid bij de beken. Met deze maatregelen hoop het Waterschap het water zo lang mogelijk vast te houden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!