Maastrichtse was wanhoop nabij: nieuwe nier via Facebook

© iStock
Het aannemen van de donorwet betekent een doorbraak voor veel patiënten die op de wachtlijst staan voor bijvoorbeeld een nieuwe nier of longen. Ook voor Monique Krischer uit Maastricht, die al jaren op een donornier wacht.
De Eerste Kamer spreekt dinsdag over de donorwet. Deze houdt in dat iedereen automatisch donor wordt, tenzij er bezwaar is aangetekend.Oproep

Monique Krischer volgt de ontwikkelingen nauwlettend. De Maastrichtse heeft nu zelfs een oproep op Facebook gezet om een donornier te vinden. "Het is een uitzichtloze situatie. Naar social media grijpen is eigenlijk een wanhoopsdaad." Krischer lijdt aan een familiare nierziekte, waardoor het niet mogelijk is om op eigen familie terug te vallen. "Ik ben dus afhankelijk van een levende donor of een telefoontje dat een nier beschikbaar is."

Confronterend

Voormalig CDA-senator Karel Leunissen hoopt dat zijn partijgenoten in de Eerste Kamer nu wel vóór de wet gaan stemmen. Destijds stemde de partij tegen in de Tweede Kamer. Leunissen is arts in het MUMC+ in Maastricht en wordt dagelijks geconfronteerd met de wanhoop van patiënten. "Ik vind dat het CDA voor zou moeten zijn. Los van of je christelijk bent, je moet alles doen in dit leven voor je medemens."

Goed gevoel

Op de Facebook-oproep van Krischer zijn inmiddels drie serieuze reacties binnengekomen. "Ik heb een goed gevoel bij deze drie mensen. Ze hebben er goed over nagedacht en inmiddels hebben zij zich ook gemeld bij het MUMC+ om bloed te prikken."