Belgische grensgemeenten niet te spreken over wietplan

© L1
De burgemeesters van de Belgisch-Limburgse grensgemeenten zijn niet te spreken over de plannen van het aankomend kabinet om een experiment met legale wietteelt te doen.
Dat blijkt uit een rondgang van Het Belang van Limburg langs de burgervaders.

Proef

Het nieuwe kabinet met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wil een proef waarbij in een beperkt aantal gemeenten legaal geteelde wiet wordt verspreid. Limburgse burgemeesters pleiten er al jaren voor.

Niet zo onschuldig

Hun Belgische collega's zijn minder enthousiast. "Het zou veel slimmer zijn als Nederland gewoon een verbod heft op cannabisgebruik", zegt burgervader Mark Vos van Riemst. "Nu geef je toch een vreemde boodschap als overheid. De cijfers van de drugslijn maken duidelijk dat cannabis niet zo onschuldig is. De illegale handel zou ook niet verdwijnen door dit experiment."

Moedige beslissing

Toch kan de Nederlandse proef ook op steun rekenen. Burgemeester Theo Schuurmans van Hamont-Achel vindt het een 'moedige beslissing'. "Nu ontstaat er een tweede circuit omdat de productie illegaal is en dat brengt allerlei nadelige gevolgen voor de samenleving met zich mee. Het is op z’n minst de moeite waard om dit experiment even af te wachten", zegt hij tegen Het Belang van Limburg.

Opnieuw overlast

Burgemeester Marino Keulen van Lanaken zit weer op de lijn van zijn collega in Maasmechelen. "Het drugstoerisme was net weg, nu zal de overlast en criminaliteit weer toenemen."