Onderkoelde CitySwim-held (82) weer gezond thuis

© Marcel Penders
De 82-jarige Henk Montulet uit Roermond is de held van de eerste editie van de plaatselijke CitySwim.
Ondanks zijn hoge leeftijd nam hij deel aan het zwemevenement in open water.

Onderkoeld

De oud-militair deed een uur en een kwartier over zijn rondje van één kilometer door de Roer en de Maas. De watertemperatuur was slechts 19 graden en toen hij de finish had gehaald, bleek hij flink onderkoeld te zijn. Na een nachtje ter observatie in het Roermondse ziekenhuis te hebben doorgebracht, is hij inmiddels weer gezond en wel thuis.

IJzersterk

"Ik kan me vrijwel niets meer herinneren vanaf het moment dat ik uit het water ben gekomen. Ik werd vannacht wakker in het ziekenhuis en dacht 'wat doe ik hier?', lacht de inmiddels weer montere Montulet. Als oud-strijder blijkt hij over een ijzersterke wil te beschikken en was hij vastberaden deel te nemen aan de zwemtocht. Toen zijn dochter hem dat afraadde, verzon hij zelfs dat hij een doktersverklaring had om mee te mogen zwemmen.

Beloftes

Pas nadat hij zich had ingeschreven, ging de Roermondenaar in het plaatselijke zwembad eens kijken of hij überhaupt nog een baantje kon trekken. "Ik heb honderd meter kunnen zwemmen", glimlacht Montulet, die inschatte dat hij dan ook wel een kilometer door open water moest kunnen doorstaan. "Ik heb mijn dochter vandaag plechtig moeten beloven dat ik nooit meer zoiets doe. Dat heb ik haar beloofd. Maar ja, ik heb wel vaker beloftes gebroken..."
De organisatie kijkt overigens tevreden terug op de eerste editie, waarin het streefbedrag ook werd opgehaald.