Subsidies worden anders verdeeld in Horst aan de Maas

© Thinkstock
De subsidies aan verenigingen en instellingen in Horst aan de Maas worden vanaf 2017 deels op basis van andere grondslagen verdeeld.
10 procent van het huidige budget moet dan gaan naar vrijwilligersorganisaties die zich inzetten voor de maatschappij.

Beloning voor activiteiten

Zo moeten er beloningen komen voor activiteiten waar de samenleving behoefte aan heeft. Bijvoorbeeld een sportclub die de kantine overdag openstelt om plaats te bieden aan een dagopvang voor ouderen of een vereniging die een programma voor arbeidsmigranten faciliteert.
Daarmee wil het gemeentebestuur de ontgroening en vergrijzing van de bevolkingssamenstelling vertalen naar de subsidies voor vrijwilligersorganisaties.

B en W is geen voorstander

Het college van B en W is geen voorstander van een rigoureuze herziening van de subsidiesystematiek omdat de circa driehonderd verenigingen die subsidie ontvangen momenteel veelal met een dalend vrijwilligers- en ledenaantal en teruglopende sponsorbijdragen kampen.

Voorstel van gemeentebestuur

Daarom stelt het gemeentebestuur voor 90 procent van het jaarlijkse budget van circa 800.000 euro op de huidige wijze te blijven verdelen. Tien procent van die pot moet op basis van nieuwe grondslagen verstrekt worden. De gemeenteraad krijgt de vrijheid te bepalen welk percentage ze redelijk vindt.
In maart staat het onderwerp voor het eerst op de politieke agenda.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!