Onderzoek VEH: 'Nieuwbouwhuis Maastricht vaak gebrekkig'

© iStock
Kopers van nieuwbouwwoningen moeten bij de oplevering van hun nieuwe huis scherp letten op fouten en gebreken. Het aantal gebreken steeg vorig jaar fors ten opzichte van de crisisjaren.
Dat blijkt uit een inventarisatie van de Vereniging Eigen Huis (VEH). In de vier Limburgse gemeenten die in dit onderzoek zijn meegenomen, bleken de nieuwbouwhuizen nog meer gebreken te vertonen dan het landelijk gemiddelde.

Gebreken

In 2017 registreerden bouwkundigen van de vereniging gemiddeld 21 gebreken per woning. Dat is een stijging van 40 procent ten opzicht van de crisisjaren, toen gemiddeld vijftien opleveringspunten per woning werden genoteerd.

Foute tegels

Voorbeelden van opleveringsgebreken zijn verkeerde tegels op de vloer, te weinig stopcontacten of krassen in ramen. Als zichtbare afwijkingen en gebreken worden geconstateerd door een bouwkundige, dan moet de bouwer de punten alsnog oplossen.

Limburg

De resultaten van het VEH-onderzoek zijn op basis van ruim 14.000 opleveringskeuringen in 144 gemeenten in Nederland, waar vorig jaar in elk geval 25 nieuwbouwwoningen werden gekeurd. Voor Limburg zijn dat de gemeenten Venray, Roermond, Maastricht en Eijsden-Margraten.

Boven gemiddeld

Van deze Limburgse gemeenten scoort Maastricht veruit het slechtst. In de opgeleverde nieuwbouwwoningen werden gemiddeld zo'n 31 gebreken ontdekt. Maastricht staat daarmee in de top zes van Nederland.
In Venray werden gemiddeld 27 gebreken in nieuwbouwhuizene gevonden en Roermond en Eijsden-Margraten allebei gemiddeld 24. De vier Limburgse gemeenten scoren dus allemaal nog boven het landelijk gemiddelde. Landelijk kwamen de meeste opleveringsgebreken vorig jaar voor in de Noord-Hollandse gemeente Ouder-Amstel (gemiddeld 37 per woning) en de minste in de Groningse gemeente Haren (gemiddeld 7).

Goed opletten

Volgens VEH zijn meer gebreken logisch in een tijd van aantrekkende bouwproductie en schaarste aan personeel. Maar een stijging van 40 procent in vijf jaar vindt de vereniging wel heel veel. "De tijd, zorg en aandacht die nodig is om een huis netjes en goed te bouwen, lijkt er niet te zijn en kopers moeten daarom bij de oplevering van hun nieuwe huis goed opletten”, aldus Steven Wayenberg, jurist bij Vereniging Eigen Huis.
VEH adviseert bovendien gemeenten om bij de aanbesteding van nieuwe bouwprojecten de kwaliteit van bouwers mee te laten wegen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!