Rutte noemt relschoppers Blerick 'klootzakken'

Mark Rutte. © ANP
Premier Mark Rutte noemt de gebeurtenissen afgelopen dagen in Blerick "zeer ernstig". Dat zei hij vrijdag op zijn eerste wekelijkse persconferentie na zeven maanden.
Journalisten en camerateams werden donderdag in de wijk aangevallen. De politie werd met stenen bekogeld. Dat gebeurde nadat woensdag Ömer Köksal werd doodgeschoten.
"Politiemensen moeten hun werk kunnen doen, journalisten moeten hun werk kunnen doen. Dit is een land waar de staat en niet de straat regeert", aldus Rutte. Volgens hem hebben politie en lokaal bestuur 'adequaat' opgetreden. Verder is het een zaak van de lokale autoriteiten, voegde hij eraan toe.
© Bas Dingemanse (1Limburg)

'Klootzakken'

De overheid kan dit soort zaken niet in zijn eentje oplossen, zei de premier. "Terecht dat Nederland in de eerste plaats ook naar de overheid kijkt om er voor te zorgen dat de mensen in het land veilig zijn. Maar daar kan het niet bij blijven. Het is ook een zaak van de directe familie en vrienden van deze 'klootzakken' om hen ter verantwoording te roepen.

Extra politie-inzet

Als er extra politie-inzet nodig is, gaat die er komen. Dat zei minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Hij heeft een gesprek gehad met korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie waarbij hem is verzekerd dat extra politie-inzet mogelijk is. De minister noemde het belagen van media en politie uiterst kwalijk. "Dit kan absoluut niet."