Bomen in Griendtsveen geleidelijk vervangen

© iStock
Horst aan de Maas gaat de komende dertig jaar bomen vervangen en aanplanten in lanen die geen eenheid meer uitstralen door uitgevallen exemplaren.
De gemeenteraad schaarde zich woensdagavond achter dit plan van het college van B & W. Dat wil de karakteristieke lanen, met Amerikaanse eiken die tussen 1890 en 1900 zijn aangeplant, behouden voor het dorp. Horst aan de Maas stelt dat 70 procent van de huidige circa 10 kilometer Amerikaanse eik in het dorp over dertig jaar is verdwenen als er geen actie wordt ondernomen.

Kaalslag

Tegen dit plan ontstond verzet in Griendtsveen omdat Horst aan de Maas in eerste instantie een laan volledig wilde vervangen als de helft van alle bomen is uitgevallen of in slechte staat verkeert. Een groep verontruste bewoners vreesde kaalslag in het dorp. Vanwege het verzet werden de plannen aangepast en komt de gemeente pas in actie als nog maar 25 procent van de bomen gezond is.

Maximaal haalbare

Met dit compromis kon de voltallige gemeenteraad leven. "Het is goed dat er naar iedereen is geluisterd. Dit resultaat is het maximaal haalbare", zei raadslid John Jenniskens (CDA). "Het is onmogelijk om iedereen tevreden te stellen." Raadslid Bart Cox (SP) roemde het plan de lanen in Griendtsveen in stand te houden. "Besturen is vooruitzien. Dit is daar een goed voorbeeld van."
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.