Schietende scholier moet op zoek naar nieuwe school

© Facebook
De 16-jarige jongen die vrijdag gewapend zijn school in Roermond binnendrong en enkele schoten loste, is niet meer welkom als leerling van het Kennis- en Expertisecentrum (KEC).
Dat maakte burgemeester Rianne Donders zaterdagmiddag bekend tijdens een besloten bijeenkomst met ouders en leerlingen van de school.

Wapens
De tiener kwam vrijdag de school voor speciaal onderwijs binnen met twee vuurwapens, twee messen en een bijl.

Lees ook: Schoolschutter had meerdere wapens: 'Richtte op docenten'

Pistooltjes

Hans Kelderman, voorzitter van de overkoepelende Aloysius-stichting, vertelde zaterdag op een persconferentie dat de jongen in groep 4 al pistooltjes tekende. "Maar dat heeft ook te maken met de reden waarom hij hier op school zit. We hebben ook leerlingen die lucifers plakken, maar dat maakt ze nog geen pyromaan."

Ontwikkeling

"We weten dat hij wapens mooi vindt", vervolgt Kelderman. "Maar hoe hij aan de wapens kwam en of zijn ouders daarvan wisten, dat weten we niet. Hebben mentoren het daar in gesprekken met ouders over gehad? Wij hebben kennelijk niet gedacht: dit gaat de verkeerde kant op. De ontwikkeling naar het gebruiken van wapens, die hebben wij niet gezien. Ook stond hij bij de politie niet bekend als 'gevaarlijk met wapens'.

Uitstromen

De tiener maakte volgens Kelderman juist een 'positieve ontwikkeling' door. "Hij kreeg zijn problematiek steeds beter onder controle en stond op het punt om dit jaar uit te stromen. Op dat punt ging het goed met hem. Ten aanzien van zijn voorkeur voor wapens, daarin is weinig ontwikkeling geweest. Dat bleef altijd een beetje hetzelfde."

Helden

Een aantal leraren wist te voorkomen dat hij slachtoffers maakte. "Leraren gingen frontaal voor de leerling staan om te voorkomen dat hij het gebouw in kon", zegt directeur Jac Verstegen van de school. De jongen kon uiteindelijk toch het gebouw binnenkomen en loste daar een schot. Daarna liep hij naar buiten en schoot hij nog twee keer. Niemand raakte gewond. Vier docenten zouden een wapen op zich gericht hebben gekregen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!