Omstreden wethouder Palmen wil nieuw integriteitsonderzoek

© L1
De in opspraak geraakte Brunssumse wethouder Jo Palmen wil een nieuw onderzoek naar zijn integriteit.
Hij verwerpt de uitkomsten van het voor hem negatief uitgevallen integriteitsonderzoek en wil zich tegen de aantijgingen verweren.

Rectificatie
De omstreden wethouder laat woensdag weten twee advocaten, zijn zoon en zijn kompaan Van Geelkerken, in de arm te hebben genomen. "Ik verlang een onpartijdige en onafhankelijke contra-expertise van het integriteitsrapport dat buiten mij om is opgesteld en mij ten laste is gelegd", laat Palmen weten. "Ik heb het volste vertrouwen in het resultaat van zo’n second opinion en op rectificatie van alle aantijgingen."

Groot risico

De gemeenteraad van Brunssum benoemde Palmen tot wethouder zonder een integriteitstoets af te wachten. Toen die er alsnog kwam, viel dat negatief voor Palmen uit. Hij wordt in het rapport een groot risico voor de gemeente Brunssum genoemd.

Opgestapt

Een meerderheid van de gemeenteraad wilde Palmen vorige week na een debat over het onderzoek niet wegsturen. Burgemeester Luc Winants stapte daarom maandagavond op. Vanaf 1 januari wordt Gerd Leers waarnemend burgemeester.

Opstappen

Minister Kajsa Ollongren wil ook dat Palmen opstapt, liet zij dinsdag weten. Volgens Palmen is tegen hem "een ongekend negatieve en ongefundeerde publiciteitscampagne gestart." Hij wil verder geen toelichting geven.

Gemeenteraad aan zet

Palmens raadsman Twan Tak liet weten dat de gemeenteraad aan zet is om een nieuw onderzoek uit te laten voeren. De eerstkomende raadsvergadering is komende dinsdagavond. Een raadslid van de coalitie liet woensdag weten dat dinsdag een onderzoekscommissie zal worden samengesteld.