Dader Leger des Heils-moord krijgt hogere straf: 6 jaar cel

© Maurice Paes
De 30-jarige man die een andere man om het leven bracht bij het Leger des Heils in Maastricht heeft in hoger beroep een forsere straf gekregen.
Werd hij door de rechtbank in Maastricht eerder nog veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs, nu moet hij zes jaar de cel in. Ook kreeg hij in hoger beroep tbs met dwangverpleging opgelegd, zo oordeelt het gerechtshof in Den Bosch.

Bonje

Op 6 december 2014 ontstond er bij de Maastrichtse dag- en nachtopvang ruzie tussen de dader en het latere slachtoffer, een 44-jarige man. De twee hadden al vaker bonje met elkaar gehad.

Stoeprand

Het slachtoffer kreeg enkele klappen tegen zijn hoofd, zakte in elkaar en bleef roerloos op de grond liggen. Daarna werd hij nog tientallen keren tegen zijn hoofd geschopt. Het slachtoffer werd vervolgens naar buiten gesleept, met zijn hoofd op de stoeprand gelegd, waarna een fatale trap tegen zijn hoofd volgde.

Willekeurig slachtoffer

Het gerechtshof oordeelt dat geen sprake is van moord, maar van doodslag. Hij was een willekeurig slachtoffer. "De man kwam het slachtoffer die morgen toevallig tegen en heeft hem niet met voorbedachte rade gedood", aldus de rechter.

Volgens deskundigen was de man verminderd toerekeningsvatbaar. Om de kans op herhaling te voorkomen, is langdurige intensieve behandeling nodig, zo luidt het oordeel.