D66 wil buurtaalonderwijs hoog op Haagse agenda

© iStock
D66 in het Limburgs Parlement vindt dat het provinciebestuur in actie moet komen om buurtaalonderwijs hoog op de agenda in Den Haag te krijgen.
Dat moet samen gebeuren met Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen.

Weinig belangstelling

In schriftelijke vragen stelt D66-fractievoorzitter Leon Vaessen dat in het landelijk regeerakkoord weinig terug te vinden is van het grote belang van buurtaalonderwijs op basisscholen en in het voortgezet onderwijs.

Vaste keuze

Lessen in het Duits of Frans vergroten de kans op werk in de Euregio, aldus Vaessen. Daarom wil hij dat die talen een vaste keuzemogelijkheid worden in het MBO en het VMBO.

Meertalig

De D66-fractievoorzitter wijst er ook op dat de nieuwe coalitie van christen-democraten en liberalen in Noordrijn-Westfalen meertaligheid wil bevorderen. Daarom vraagt Vaessen welke initiatieven het provinciebestuur inmiddels heeft ondernomen met de Duitse deelstaat om buurtaalonderwijs te stimuleren.

Uitwisselingen

Verder wil hij dat wat wordt gedaan met het feit dat op veel scholen in Duitse grensgemeenten Nederlands wordt gegeven. Vaessen denkt daarbij aan uitwisseling van docenten van die scholen met buurtaalscholen in Limburg.