Gouverneur niet blij met aanblijven Brunssumse wethouder

© L1
Gouverneur Theo Bovens is absoluut niet blij met de gang van zaken in politiek Brunssum, waar de gemeenteraad de omstreden wethouder Jo Palmen niet afzette en maandag burgemeester Luc Winants opstapte.
Bovens riep maandag de acht fractievoorzitters bij elkaar om de situatie te bespreken.Ongenoegen

In een onlangs verschenen integriteitsrapport is Palmen aangewezen als een risico voor de gemeente Brunssum. Desondanks overleefde hij een gemeenteraad over zijn aanblijven. "Ik heb mijn ongenoegen geuit over het feit dat er geen consequenties zijn verbonden aan het integriteitsrapport", zegt Bovens over zijn gesprek met de politieke afgevaardigden uit Brunssum.
Druppel
Het aanblijven van Palmen was ook de spreekwoordelijke druppel voor burgemeester Winants, die maandag zijn vertrek aankondigde. Bovens is teleurgesteld over zijn vertrek, maar steunt het besluit van de burgemeester. "We hebben al weken overleg met elkaar. Ik vind het een heel krachtig en sterk verhaal, maar verdrietig is het wel."

Krachtige bestuurder
De gouverneur is blij met Gerd Leers als (tijdelijke) opvolger van Winants. In Brunssum zal de oud-burgemeester van Maastricht de taak van waarnemer op zich nemen. "Leers komt uit Brunssum, zijn echtgenote ook. Hij kent de gemeente goed en is een krachtige en ervaren bestuurder. In mijn ogen is hij degene die voor rust en overwicht kan zorgen in gemeente."

Herindeling

Door verschillende partijen in de Brunssumse raad wordt de wisseling van de wacht gezien als een nieuwe poging van 'Den Haag' en de provincie om de gemeente richting herindeling met Heerlen en Landgraaf te duwen. Gedeputeerde Ger Koopmans (CDA) stelt echter dat de provincie voor een zelfstandig Brunssum is.