‘Coalitie met PVV was fout’

Het CDA had nooit een coalitie moeten vormen met de PVV. Dat zegt Karel Leunissen, scheidend voorzitter van CDA Limburg in De Limburger.
Zowel landelijk als provinciaal gingen de christendemocraten een alliantie aan met de partij van Geert Wilders. Op beide fronten botste het en viel uiteindelijk respectievelijk het kabinet en het provinciebestuur.

Piepelen

"Achteraf gezien is de samengang met de PVV een totaal verkeerde keuze geweest", zegt Leunissen, die in 2011 aantrad als partijvoorzitter. "Ik heb bij mijn aantreden meteen gezegd dat we ons te vaak lieten piepelen door de PVV. Zowel landelijk als provinciaal."
Het zorgde ook voor interne onrust, merkt Leunissen. "Sommige partijleden bleven tegen de keuze voor de PVV. Dat werkte door. Zelfs onze eigen fractievergaderingen verliepen rommelig. Toen ben ik er scherp bovenop gaan zitten, samen met toenmalig fractievoorzitter Martijn van Helvert."

Rel

Leunissen analyseerde de samenwerking in Limburg, en constateert al snel dat er geen houden meer aan is. "De ellende stapelde zich op. Toen er een rel ontstond rond het bezoek van de Turkse president Gül, was het genoeg geweest."
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!