Toch groen licht voor azc in Maastrichtse villawijk

De azc-locatie aan de Parkweg in Maastricht. © Focuss22/Jean-Pierre Geusens
De fel betwiste vestiging van een asielzoekerscentrum (azc) in de Maastrichtse villawijk Sint Pieter krijgt toch groen licht van het stadsbestuur.
Wanneer de eerste vluchtelingen er hun intrek nemen, is nog onduidelijk.

Vijf jaar

Het college heeft de eigenaar van het bewuste gebouwencomplex aan de Parkweg, de Duitse vastgoedonderneming Lea Immobilienvermittlung, de vereiste omgevingsvergunning verstrekt. Daarmee kan het bedrijf het pand verhuren aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), dat er voor maximaal vijf jaar circa 250 vluchtelingen mag opvangen.
Bedoeling is dat het gebouw als dependance gaat fungeren voor het grote azc in Limmel (open tot september 2017), dat daarna (vanaf voorjaar 2018) onderdak krijgt in het voormalig pand van Rijkswaterstaat in Sint Maartenspoort.

Onder vuur

De plannen voor het azc in Sint Pieter liggen al van meet af aan onder vuur van omwonenden en andere critici. Enerzijds omdat het pand in hun ogen inzet was van een omstreden verkooptransactie van de vorige eigenaar, de in juli aangehouden Maastrichtse zakenman Ben V. Anderzijds trekken de omwonenden de noodzaak van een nieuw azc ernstig in twijfel in het licht van de huidige overcapaciteit en vrezen ze overlast.

Noodzaak

Na een langdurig afwegingsproces komen B en W van Maastricht nu tot de slotsom dat 'nut en noodzaak' van het geplande azc wel degelijk buiten kijf staan. Eerst en vooral omdat er landelijk - nog steeds - behoefte blijkt te bestaan aan nieuwe opvangcapaciteit, zo benadrukt het stadsbestuur.

Grote schande

In een eerste reactie noemde Nico Nelissen van bewonerscommissie La Motterie het collegebesluit dinsdagavond een 'grote schande'. "Dat zal eens te meer duidelijk worden in een lijvig zwartboek dat we binnenkort wereldkundig maken." De vraag of de omwonenden juridische stappen voorbereiden, beantwoordde Nelissen bevestigend.

Lees ook: Onduidelijkheid over AZC Maastricht.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!