Verdachten in groot Limburgs OV-schandaal vrijgesproken

© ANP Foto
De voormalige NS-top en oud Veolia-directeur René de Beer zijn vrijgesproken van fraude bij de aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer. Dat heeft de rechter bepaald.
De Beer stond samen met onder meer voormalig NS-topman Timo Huges voor de rechter, omdat er vals spel gespeeld zou zijn bij de nieuwe aanbesteding. Daarbij waren volgens justitie ook vier anderen betrokken. Ook zij werden vrijgesproken door de rechter.

Volgens de rechtbank is niet bewezen dat er sprake is van valsheid in geschrifte, omkoping en het lekken van bedrijfgeheimen. Ook de NS zelf wordt niet veroordeeld. De rechter is wel van mening dat De Beer op 'ongebruikelijke wijze' is ingezet, maar ziet dit niet als strafbaar feit.
Schijnconstructie
In eerste instantie won NS-dochter Abellio/Qbuzz de concessie, maar omdat er fraude gepleegd zou zijn ging de aanbesteding naar Arriva.

Q-buzz-oprichter Leon S. bedacht volgens justitie een schijnconstructie om oud-Veolia-directeur René de Beer voor de NS te laten werken. Dat ging via een tussenbureau (PTRM) van Rob van B. Toenmalig NS-directeur Timo Huges wist hiervan en greep niet in, zo was het verwijt van het Openbaar Ministerie.

Nederlaag
Het Openbaar Ministerie leidt met deze uitspraak een zware nederlaag. Justitie eistte celstraffen voor de verdachten. De officier van justitie liet meteen na het vonnis weten ‘teleurgesteld’ te zijn. Hij zei eerst het vonnis te willen bestuderen voor hij een nadere reactie wilde geven.