Nieuwe poging om praalwagens over A76 te krijgen

Burgemeester Leurs-Mordang van Stein heeft de minister van Infrastructuur en Milieu gevraagd de wet aan te passen zodat carnavalswagens over de snelweg mogen.
Dit naar aanleiding van de problemen met de overtocht over de A76 gedurende de carnavalsperiode.

Wetgeving

Het probleem is dat praalwagens van carnavalsgroepen met halfvasten niet via de A76 naar België mogen om daar aan optochten mee te doen. Rijkswaterstaat kan dit niet toelaten, omdat dit volgens de wet niet mag. De burgemeester geeft aan dat zij twee opties ziet om een overtocht toch mogelijk te maken.

Stoet

Praalwagens mogen deelnemen aan een stoet, maar voor het transport van en naar de stoet is nog geen wet. Als dit in de wet onder de noemer 'stoet' wordt vastgelegd, zou het volgens de burgemeester mogelijk worden om de overtocht te maken op een moment dat het minder druk is op de snelweg.

Aanpassen

De tweede mogelijkheid is om de wetsartikelen in de Wegenverkeerswet aan te passen, zodat ook de overtocht van praalwagens past binnen de geldende wetgeving.

Inhaalgedrag

De gemeente, provincie en carnavalsgroepen hebben nogmaals geconcludeerd dat de overtocht via de A76 korter en veiliger is dan het alternatief; 40 km omrijden over 80 km-wegen en verkeersonveilig inhaalgedrag. De brief is mede afkomstig van gedeputeerde Hubert Mackus, de burgemeester van Maasmechelen Raf Terwingen en door de woordvoerder namens #A76gate Ron de Rooij.