'Rieu was niet verantwoordelijk voor kinderen op podium'

© Jean-Pierre Geusens
Het productiebedrijf van André Rieu heeft dinsdag voor de rechter in Roermond een boete voor kinderarbeid aangevochten.
De Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid legde een boete van ruim een ton op, omdat Rieu in 2015 minderjarige panfluitspelers liet meespelen tijdens zeven concerten op het Vrijthof.

Panfluitvirtuoos

Het ging om twaalf minderjarigen van een muziekgezelschap van de Roemeense panfluitvirtuoos Gheorghe Zamfir, die tot middernacht op het podium stonden. Na 23:00 uur mogen minderjarigen niet meer optreden.

Verantwoordelijk

Rieu kreeg in eerste instantie een boete van ruim 233.000 euro, maar die werd na bezwaar gehalveerd. De Limburger verwerpt de boete omdat niet hij, maar Zamfir verantwoordelijk zou zijn voor de kinderen, aldus zijn raadsman Sander Lely. De arbeidsinspectie veegt die argumentatie van tafel: op het podium in Maastricht was er maar een de baas, en dat was Rieu, aldus jurist Rogier van der Oord van de Inspectie.

Beloofde

De kinderen rond Zamfir traden eerder op met Rieu in de Roemeense hoofdstad Boekarest. Rieu beloofde de kinderen toen naar Maastricht te halen. En belofte maakt schuld, vindt Rieus raadsman.

Overtreding

Een inspecteur constateerde de overtreding tijdens het zevende en laatste optreden in de zomer van 2015. Als er al een boete wordt opgelegd, moet die om die reden veel lager zijn, vindt raadsman Lely.
De rechtbank doet op 4 december uitspraak.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!