Geen gevolgen gedeputeerde Ruers na uitspraken windmolens

Gedeputeerde Bob Ruers. © Ruud van Broekhoven
Het provinciebestuur heeft geen consequenties verbonden aan de uitspraken van SP-gedeputeerde Bob Ruers over het omstreden plan voor een windmolenpark in Venlo.
Ruers blijft bij het dossier betrokken ondanks dat hij op een bijeenkomst voor omwonenden afgelopen zaterdag zei tegen het plan voor de negen windmolens te zijn. Volgens hem en de SP-fractie zou er geen draagvlak voor zijn.

Verdedigen

Tegelijk stelde Ruers als gedeputeerde het plan wel te zullen verdedigen, omdat dat nu eenmaal zo besloten is door het provinciebestuur. Afgesproken is wel dat D66-gedeputeerde Hans Teunissen als eerst verantwoordelijke voortaan als enige het woord voert over de kwestie.

Discussie

Er is al enige tijd discussie over de komst van negen windturbines in Venlo. De molens moeten een hoogte van tenminste 210 meter worden. En niet iedereen is daar een voorstander van. Zo voerden onder andere inwoners de afgelopen maanden actie om vier van de negen windturbines af te schaffen. Ze vrezen voor gezondheidsklachten van ultrasoon geluid en overlast.

Unaniem

Volgens Teunissen is het van groot belang dat het provinciebestuur dinsdag unaniem heeft ingestemd met het uitgewerkte plan van de windmolens. Inclusief de twee SP-gedeputeerden, onder wie Bob Ruers. "Uiteraard zijn de uitspraken van Ruers besproken, maar het is niet aan de orde geweest om hem van het dossier te halen", aldus Teunissen.

Debat

Volgende week vrijdag komt het voorstel aan de orde in een commissievergadering van het Limburgs Parlement. "We zullen zien hoe het debat gaat. Maar ik ben vol vertrouwen dat een meerderheid ons steunt, omdat we alleen zo aan de afspraken met het Rijk over windenergie in Limburg kunnen voldoen", aldus Teunissen.

Steun

Het nieuwe gemeentebestuur van Venlo heeft overigens geen zienswijze ingediend bij de provincie over het windmolenpark. Teunissen interpreteert dat als steun voor het plan. Hij spreekt van bestuurlijk draagvlak.
De oude gemeenteraad van Venlo haalde vlak voor de verkiezingen nog een streep door het plan. Daarop besloot het provinciebestuur om zelf de procedure te starten voor de realisatie ervan.
Eind september neemt het Limburgs Parlement een definitief besluit.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!