DNA-onderzoek Nicky Verstappen met 15.000 sponsjes

© Istock
De afname van DNA bij verdachten wordt volgend jaar simpeler en goedkoper.
De 15.000 mannen die een DNA-monster moeten afstaan in het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen hoeven geen wangslijmvlies meer los te laten krabben, maar kunnen hun celmateriaal afstaan met een sponsje.

De nieuwe methode is reden dat het grootschalige onderzoek is uitgesteld. Aanvankelijk was het de bedoeling dat nog dit jaar de eerste monsters werden afgenomen.

Begin 2018

Alle politiemensen die als DNA-afnemer zijn aangewezen, krijgen in de eerste helft van 2018 instructies over het gebruik van de nieuwe afnamesets. Per jaar worden circa 35.000 DNA-afnamesets gebruikt. Dat gebeurt bij mensen die veroordeeld zijn voor een misdrijf waarop een gevangenisstraf van vier jaar of langer staat.

Sneller, makkelijker, goedkoper

Antoon te Braake, specialist Forensische Opsporing bij de politie-eenheid Oost-Nederland, zegt dat de nieuwe sponsmethode tijd scheelt. Daarnaast wordt het afgenomen celmateriaal meteen op een opslagkaartje geïsoleerd en is daardoor makkelijker te verwerken. De nieuwe sets zijn bovendien de helft goedkoper dan de oude krabbertjes.