Dagelijks honderd agenten bij onderzoek Nicky Verstappen

Paul Emmen, een van de zaaksofficieren van justitie, tijdens de persbijeenkomst. © ANP
Er zijn honderd agenten per dag nodig voor het dna-verwantschapsonderzoek in de zaak rond Nicky Verstappen.
De agenten worden ingezet om de zes afnameplekken te bemannen. Die worden ingericht in Heibloem, Landgraaf, Heerlen en Brunssum. Het dna-onderzoek start op 24 februari en duurt tot 16 maart. In die periode zijn de afnamelocaties zeven dagen per week open.

Uniek in zijn soort

De omvang van het onderzoek is uniek in zijn soort. Nog nooit eerder werd zo'n grootschalig onderzoek uitgevoerd, vertelden politie en justitie vrijdag op een persconferentie in Maastricht.

Hoop

De grote hoop is dat dit onderzoek na twintig jaar eindelijk duidelijkheid gaat brengen over de dood van Nicky Verstappen. De elfjarige jongen werd in 1998 om het leven gebracht tijdens een jeugdkamp op de Brunssummerheide. Een dader werd nooit gevonden, waardoor de familie na al die jaren nog altijd niet weet wat er precies is gebeurd met Nicky.

Wangslijm

Alle mannen in Landgraaf, een klein deel van Heerlen en een stukje van Brunssum krijgen een oproep om mee te doen aan het onderzoek. In totaal worden 21.500 mannen opgeroepen om wangslijm af te geven. Deelname is op vrijwillige basis.

Nieuwe tips

Nadat in mei bekend werd gemaakt dat het onderzoek er komt, zijn bij de politie 200 nieuwe tips binnengekomen over de verdwijning van Nicky, maar dat heeft niks opgeleverd. In het dossier zitten inmiddels 20.000 documenten en zijn 600 namen genoemd van mensen die mogelijk meer weten. Het zijn geen verdachten, maar mensen die eind jaren negentig vaak op de Brunssummerheide waren.

Kosten

Het afnemen van de monsters en het onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaat 1,8 miljoen euro kosten. Daar komen de inzet van de politieagenten en de kosten van het verdere onderzoek nog bij, zo vertelde de politie. "Maar daar heeft de familie van Nicky Verstappen recht op", aldus Joep Pattijn, directeur operatiën van de Limburgse politie.

Onmenselijk

De familie van Nicky Verstappen deed een emotionele oproep richting de mannen die nu worden opgeroepen. "Doe alsjeblieft allemaal mee. Iedereen die enig gevoel heeft moet zich kunnen indenken hoe onmenselijk het is om met al deze vragen te moeten leven", zo zei zus Femke in een verklaring.