Twitterophef over voorpagina Dagblad de Limburger

© Limburger.nl
Op Twitter is donderdag veel ophef ontstaan over de voorpagina van Dagblad de Limburger/Limburgs Dagblad.
In het opiniestuk op de voorpagina wordt de foto van een jonge bootvluchtelinge die zielloos op zee drijft, vergeleken met de iconische Tweede Wereldoorlog-prent van Settela Steinbach. Het meisje dat in 1944 per transportwagon naar Auschwitz werd vervoerd en daar werd vergast.

Voorkomen

Ook vraagt de krant zich in het stuk af hoe we moeten voorkomen dat onze kleinkinderen zich over zeventig jaar het hoofd breken over de kwestie 'waarom wij een van de grootste tragedies van onze tijd op Onze zee niet hebben weten te voorkomen'.

GeenStijl

Het stuk zorgt voor veel verontwaardiging op sociale media. Vooral sites als GeenStijl en ThePostOnline zijn niet mild in hun kritiek. 'Dagblad De Limburger godwint er op los' en 'Toen Mein Kampf, nu De Limburger' zijn de kwalificaties die zij overhebben voor het voorpagina artikel.

Trending topic

De ophef over het artikel zorgde er donderdagochtend bovendien voor dat Dagblad de Limburger lange tijd trending topic op Twitter was. Enkel over de TNW Europe conferentie in Amsterdam en het HBO Congres in Zwolle werd meer getwitterd dan over de krant en zijn voorpagina.

Discussie losmaken

Hoofdredacteur van de Limburgse kranten Huub Paulissen, geeft in een reactie aan dat de krant bewust de rand heeft opgezocht. "Wij hebben bewust gekozen voor een met een foto pakkende en tekstueel confronterende aanpak om de discussie rond dit drama los te maken. Het lijkt erop of voor velen in ons land de ramp voor de kust van Europa een ver van ons bed gebeuren is. Niet in de laatste plaats door onze regering die een discussie over "bed, bad en brood" voert vooral op politieke argumenten. Waar is daar de humanitaire component, die eigenlijk in elke discussie de boventoon zou moeten voeren?"

Tragedie

De hoofdredacteur vervolgt. "Wij geven in de publicatie duidelijk aan dat de situatie tussen de Tweede Wereldoorlog en nu niet één op één vergelijkbaar is. Het belangrijkste verschil is dat wij destijds zelf in oorlog waren en vaak geen keus hadden. We hebben nu wel de keuze om niet de andere kant uit te kijken en de vluchtelingen niet aan hun vreselijke lot over te laten. Zoals wij als krant nu de ruimte hebben om invulling te geven aan een van onze taken: het geven van duiding en het aanzwengelen van het debat. De manier waarop dat wordt ontvangen, daarop wordt verschillend gereageerd. Gelukkig maar... Zolang het niet afleidt van waar het om draait: de tragedie voor de kust van Europa stoppen."
De Limburgse kranten besteden vrijdag bovendien uitgebreid aandacht aan de ontstane ophef. Zo zal de hoofdredactie reageren op de commotie, bovendien publiceren de kranten een aantal van de binnengekomen lezersreacties.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!