'Kosten vertraging turborotonde behoorlijk hoog'

© Erwin Minkenberg
De kosten van de vertraging van de aanleg van een turborotonde bij Nuth zijn behoorlijk hoog opgelopen.
Dat zegt PvdA-gedeputeerde Eric Geurts. Hij verwacht dan ook 'stevige onderhandelingen' met Rijkswaterstaat en de aannemer over wie voor de kosten opdraait.

Binnen budget

?Geurts wilde in een Statencommissie niet zeggen hoe hoog het tekort precies is, omdat de onderhandelingen nog moeten plaatsvinden. Hij sprak wel van een 'substantieel bedrag'. Tegelijk streeft hij ernaar de zaak binnen het budget van de Buitenring op te lossen. Dat bedraagt 447 miljoen euro.

Vertraging

De turborotonde is onderdeel van de Buitenring Parkstad en sluit aan op de A76 bij Nuth. De aanleg van de rotonde heeft een vertraging van zes weken opgelopen. Er zou begin juni begonnen worden, maar de rechter zette er op het laatste moment een streep door. Die stelde de eigenaar van het nabijgelegen kasteel Reijmersbeek in het gelijk. De man had bezwaar ingediend tegen de rotonde, omdat die te hoog zou worden. Hij verwees daarbij naar een akte van erfdienstbaarheid uit 1938.

Redelijke schadevergoeding

Half juli zette de rechtbank het sein alsnog op groen, omdat ze vond dat de provincie inmiddels een redelijke schadevergoeding had aangeboden, plus een soort boete van 20.000 euro omdat de akte over het hoofd was gezien.

Voor niks

"Er hebben stellages voor het maken van een fundering voor niks gestaan. Een aantal weken kon de heel specifieke apparatuur voor het slaan van heipalen niet gebruikt worden", zo zegt Geurts. Daardoor zijn volgens gedeputeerde de vertragingskosten aanzienlijk.

Blunder

Fractievoorzitter Raimond Franssen van Lokaal-Limburg noemde de gang van zaken een blunder. Gedeputeerde Geurts vond die kritiek 'heel gemakkelijk omdat achteraf altijd iedereen gelijk heeft'. Hij verwees ook naar Rijkswaterstaat, omdat die als eigenaar van de weg de akte uit 1938 had moeten overleggen.
"Maar het dossier was niet bekend bij Rijkswaterstaat en bijgevolg ook bij ons niet", aldus de gedeputeerde. Vandaar dat hij ook vindt dat Rijkswaterstaat moet mee betalen aan het fikse tekort dat is ontstaan.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!