Spoorlijn Heerlen-Aken: 'Een wens waar geen geld voor is'

© Foto ter illustratie: iStock
De Avantis-spoorlijn tussen Heerlen en Aken is nog niet definitief afgeblazen. Maar de financiering ervan is nog helemaal niet rond.
Dat bleek tijdens een vergadering van het Limburgs Parlement.

Stoptrein

Vorige week pleitten de gemeenten Kerkrade en Aken er nog gezamenlijk voor om de geplande stoptreinverbinding niet te schrappen.

Arbeidsplaatsen

Dat zou niet alleen in strijd zijn met eerdere afspraken maar ook een gemiste kans zijn. Zo komen er in de omgeving van Bahnhof West in Aken de komende jaren duizenden arbeidsplaatsen bij.

Concreet voorstel

CDA-gedeputeerde Hubert Mackus zei dat hij maandag samen met PvdA-gedeputeerde Eric Geurts met Kerkrade en Heerlen om de tafel zit om te praten over de bereikbaarheid en mobiliteit tussen Heerlen en Aken. In het voorjaar moet er een concreet voorstel op tafel liggen.

Geen geld

Maar we moeten de situatie niet mooier maken dan ze is wat betreft de Avantis-spoorlijn zo was de boodschap van Mackus. "Er staat een wens waar geen geld voor is. Aan Nederlandse zijde is nog een enorm tekort, de Duitsers hebben geen geld gereserveerd en station Aken kan extra treinen uit het buitenland niet aan", aldus de gedeputeerde.
Een motie van GroenLinks om vast te houden aan de Avantislijn werd met 28 tegen 13 stemmen verworpen. De motie kreeg alleen steun van PVV, 50Plus, Partij voor de Dieren en Lokaal-Limburg.

Hellend vlak

GroenLinks-fractievoorzitter Carla Brugman diende de motie in omdat ze vindt dat de discussie over de Avantis-spoorlijn zich op een hellend vlak bevindt. "Wij willen dat van uitstel geen afstel komt", zo zei zij.