VVD en PVV zetten vraagtekens bij politieke Sunwebdeal

© Twitter/Team Sunweb
VVD en PVV zetten vraagtekens bij de samenwerking van de provincie met wielerploeg Team Sunweb van de Maastrichtse kopman Tom Dumoulin.
Donderdag werd een overeenkomst voor drie jaar getekend waarbij de provincie 750.000 euro op tafel legt.

Jongeren

Dat geld is bedoeld voor activiteiten waarbij de nadruk ligt op het stimuleren van beweging en gezondheid onder Limburgse jongeren. Ook gaat de wielerploeg zich vestigen in Sittard-Geleen.

Commercieel bedrijf

Maar in een statencommissie vroeg de VVD zich af of er geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun aan een commercieel bedrijf. "Het gaat erom dat we niet op een glijdend vlak belanden omdat andere wielerploegen geen kans krijgen", aldus VVD-fractievoorzitter Joost van den Akker.

Aanbesteding

De PVV vroeg zich af of er geen openbare aanbesteding had moeten plaatsvinden. "Het gaat om een periode van drie jaar voor allerlei activiteiten. Hoe exclusief is Sunweb nog als ze volgend jaar veel minder presteert", betoogde fractievoorzitter Robert Housmans.

Optelsom

Volgens CDA-gedeputeerde Ger Koopmans voldoet de deal 'voor 100 procent aan alle Europese regels'. Hij stelde ook dat Sunweb niet te vergelijken is met een andere wielerploeg. "Ze vestigen zich hier en hebben met Tom Dumoulin, Mike Teunissen en Roy Curvers drie Limburgers in de ploeg. Om die optelsom gaat het", vindt Koopmans. "Morgen een Deense ploeg met Deens renners voor dezelfde projecten hier naar toe halen werkt niet".

JIM

Koopmans zei ook nog dat de overeenkomst met Sunweb te vergelijken is met eerdere deals met Jumping Indoor Maastricht en de Iron Man.