MKB kwaad over forse verhoging ozb

De Limburgse gemeenten hebben dit jaar de onroerend zaakbelasting (ozb) voor bedrijfspanden fors verhoogd, gemiddeld met 8,5 procent, tot woede van het MKB.
Voor Limburgse ondernemers is dat een lastenverzwaring van 10 miljoen euro naar in totaal 122 miljoen euro. Interim-voorzitter Paul Berden van ondernemersorganisatie MKB-Limburg is kwaad: "Net nu we een beetje licht aan het einde van de tunnel zien, krijgen we dit op ons bord."

Schinnen koploper

In alle gemeenten zijn de ozb-tarieven voor winkel- en bedrijfspanden gestegen. In Gulpen-Wittem (een verhoging van 10,5 procent, Onderbanken (10,6 procent), Brunssum (10,8 procent), Simpelveld (14,5 procent), Weert (16,1 procent) en Schinnen (18,3 procent) stegen de tarieven het meest. Berden hekelt de houding van de Limburgse gemeenten: "Ondernemers hebben een aantal moeilijke jaren achter de rug vanwege de economische crisis, maar net nu enig herstel te zien is, komen de gemeenten met deze boodschap. Onbegrijpelijk. In plaats van maatregelen te treffen om de economie te stimuleren, gebruiken ze ondernemers als inkomstenbron."

Geen melkkoeien

En ondernemers zijn geen melkkoeien, stelt de interim-voorzitter van MKB-Limburg. "We willen graag aan onze verplichtingen voldoen, maar wel in alle redelijkheid. Het lijkt er nu verdacht veel op dat gemeenten hun extra uitgaven afwentelen op bedrijfsleven en burgers. Dat is een verkeerd signaal en kan tot nieuwe problemen bij bedrijven leiden."

Tips

Berden zou de gemeentebesturen willen adviseren: "Zet de tering naar de nering en doe zoals wij ondernemers de afgelopen jaren hebben moeten doen: ga zorgvuldig om met je geld. Mochten gemeenten advies nodig hebben, dan zijn er heel wat ondernemers die de nodige tips kunnen geven."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!