Gifeieren mogelijk ook in 2016 verkocht

© iStock
Mogelijk worden in Nederland al meer dan een jaar eieren verkocht die te hoge doses van het giftige fipronil bevatten.
Een pluimveehouderij in Drenthe kreeg namelijk al in juni 2016 bloedluisbestrijders van Chickfriend over de vloer, schrijft de Volkskrant.

Besmetting

Het bloedluisbestrijdingsmiddel DEGA-16 van dit Barneveldse bedrijf is vrijwel zeker de bron van de fipronil-besmetting.

Winkel

Toezichthouder NVWA erkent dat er vorig jaar mogelijk al fipronil-eieren in de winkel lagen. "We kunnen dat niet meer controleren, want die eieren zijn al opgegeten", zegt een woordvoerder.

Niet uitsluiten

De voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), Hennie de Haan: "We kunnen inderdaad niet uitsluiten dat er al in 2016 eieren met een verhoogde dosis fipronil zijn verkocht. We weten alleen niet hoe lang fipronil al bij het middel DEGA-16 wordt gemengd en in welke dosis. En dan is het nog de vraag wie de dader is: Chickfriend, de leverancier van Chickfriend of de leverancier van de leverancier van Chickfriend."

Limburg

De eieren zijn afkomstig van pluimveehouderijen in heel Nederland, waaronder twee in Limburg. Het gaat om bedrijven in Leveroy en Kelpen-Oler. De verwachting van de LLTB is dat er nog meer Limburgse bedrijven bijkomen.