Prettig wonen-label voor eerste studentenhuis Maastricht

© Istock
In Maastricht is het eerste 'prettig wonen-keurmerk' uitgereikt aan een studentenhuis.
Vrijdagochtend werd het keurmerk bevestigd op de muur van een pand aan de Heidenstraat 7.

Controle

Studentenkamers krijgen het keurmerk om onder meer de brandveiligheid en de leefbaarheid te waarborgen. De gebouwen worden ook gekeurd op inbraakveiligheid. Elk jaar worden ze gecontroleerd om zo de kwaliteit in de gaten te houden.

Oud idee

Het idee voor het keurmerk ontstond al in 2013. Buitenlandse studenten wilden een beter beeld krijgen van de staat van studentenkamers. Het keurmerk moet daarvoor zorgen. "Eigenaren kunnen zichzelf aanmelden voor het keurmerk om te laten zien dat hun pand aan alle eisen voldoet", zegt een van de initiatiefnemers Maurice Evers.

Betrokkenen

Maastricht is de eerste studentenstad met het keurmerk. Het is onder andere ontwikkeld door Vereniging Verhuurders Woonruimtes Maastricht en de gemeente. Ook de universiteit, hogeschool, brandweer, studenten en buurten zijn betrokken.

Trots

Pieter Kromwijk is de eigenaar van het studentenhuis dat het eerste keurmerk heeft ontvangen. Hij is trots. "We hebben er veel moeite voor gedaan om het pand leefbaar en veilig te maken. Het is mooi dat we nu dit keurmerk krijgen." Kromwijk zegt veel te investeren in het op orde houden van zijn pand. "Ik ben zelf vader van studerende kinderen en je wilt dat ze in een veilig pand wonen."
In totaal telt Maastricht 11000 studentenkamers.