Duitsland eist voortaan ook sneeuwvlokje op winterband

© Foto ter illustratie: iStock
Veel Nederlanders zijn er niet van op de hoogte dat in Duitsland vanaf 1 januari strengere regels gelden voor winterbanden.
Die moeten vanaf dan niet alleen een keurmerk met M+S hebben, dat staat voor modder en sneeuw, maar ook een symbool in de vorm van een sneeuwvlok.

Banden vanaf 2018

Dat geldt alleen voor banden die in 2018 en later geproduceerd zijn. Het gaat niet om het moment van montage maar productie. Volgens Branchevereniging Bovag is 86 procent van de Nederlanders niet helemaal op de hoogte, zo blijkt uit onderzoek dat de organisatie heeft laten doen. In Duitsland riskeer je een boete van 60 tot 80 euro als je niet de juiste banden hebt. Als je problemen veroorzaakt, kan dat veel duurder worden.

Altijd goed

In andere landen in Europa gelden weer andere regels. Zo moet je in Oostenrijk en Tsjechïë genoeg profiel hebben. Daarom adviseert de Bovag om sowieso een sneeuwvlokjessymbool op je banden te hebben en minimaal 4 millimeter profiel, 'dan zit je altijd goed,' zegt een woordvoerder van de brancheorganisatie.