Brandveiligheidscampagne speciaal voor Limburgse ouderen

© iStock
Na de zomer gaat er een brandveiligheidscampagne speciaal voor ouderen in Limburg van start. Die is nodig omdat ouderen adviezen voor brandveiligheid slecht opvolgen.
Een op de vijf ouderen loopt door het eigen gedrag een groter risico op brand thuis, zo blijkt uit onderzoek van de brandweer in Limburg.

Effectief

De huidige campagnes hebben weinig effect. Rookmelders worden niet opgehangen en er wordt weinig tot niets gedaan om het huis brandveiliger te maken. Het is lastig om op de oude dag ingesleten gedrag nog te veranderen.

Lees ook: Brandgevaar bij Limburgse senioren groot door eigen gedrag

Onveilig

Hans Hollanders, directeur van de ouderenorganisatie KBO afdeling Limburg, schetst enkele onveilige situaties: "Waxinelichtjes die blijven branden, onveilig koken, stekkers die niet goed zijn aangesloten en roken in bed, het komt nog vaak voor."

Voorlichting

Ouderen-organisatie KBO gaat samen met de brandweer voorlichting geven aan groepen ouderen. Ook worden er speciale oudere vrijwilligers opgeleid om ze tot brandveiliger gedrag aan te sporen. Een-op-een voorlichting, dat moet volgens Hollanders ouderen laten inzien dat ze hun gedrag moeten veranderen om de kans op brand te verkleinen.