Agrariërs boeren het best

© iStock
De meeste miljonairs die werken zijn boer. Bijna één op de vijf huishoudens met een vermogen van meer dan een miljoen is agrariër.
Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Plattelandsgemeenten

Het CBS heeft voor het eerst onderzocht welke beroepscategorieën de meeste miljonairs tellen. Onderzoeker Peter Hein van Mulligen: "Veel miljonairs-boeren werken in de veeteelt en in de akkerbouw. Dus het is niet zo gek dat je ook in Limburg in de agrarische gebieden veel miljonairs ziet". Horst aan de Maas, Leudal en Nederweert noteren voor het eerst 2 procent aan huishoudens met een vermogen van een miljoen euro of meer.

Eigen bedrijf

Het vermogen van miljonairs zit vooral in het eigen bedrijf. Dat is bij boeren niet anders. Hun kapitaal zit in grond en stallen. Van Mulligen: "Melkveehouders en akkerbouwers hebben veel grond waar ze hun vee op laten grazen of gewassen op verbouwen."

Medici

Na de landbouw volgt de financiële dienstverlening als sector met de meeste miljonairs, gevolgd door de handel en de zakelijke dienstverlening. Dat zijn volgens het CBS vooral advocaten en organisatieadviseurs. Ook de gezondheids- en welzijnszorg telt met 7 procent van het totaal nog relatief veel miljonairs. Dat zijn vooral medisch specialisten en tandartsen.

Miljonairshuishoudens

Mook en Middelaar heeft overigens traditioneel het hoogste percentage miljonairshuishoudens van Limburg (2,7%). Eijsden-Margraten zit voor eerst ook boven de twee procent (2,1%). Net als voorgaande jaren is het percentage miljonairshuishoudens in de vier Parkstadgemeenten het laagst van Nederland.
In Bloemendaal, Laren en Blaricum wonen relatief de meeste miljonairs.